מה זה SSBI?
Self-service Business intelligence) SSBI) או בתרגום המילולי לעברית – בינה עסקית בשירות עצמי – היא גישה בתחום הבינה העסקית המאפשרת למשתמשי קצה שפחות שוחים בטכנולוגיה לבצע ניתוח מידע בעצמם, לצורך הפקת תובנות מהנתונים שברשותם מבלי להיעזר במומחה ו/או עובד- כלכלן, אנליסט, מזכירה בכדי לקבל מידע (דוחות) על העסק – השיטה הזו יכולה להתאים לך.
תהליך בינה עסקית (BI) כולל: איסוף מידע ממקורות שונים, איחוד וסידור הנתונים לכדי מסד זמין לניתוח (ETL- שאילתא, קישור בין טבלאות, עמודות מחושבות וכד'), מדדי ביצוע (KPI) ותצוגה אינפוגרפית ואינטראקטיבית של המידע (דשבורד). ישנן דרכים רבות להפיק ערך מנתונים, הנפוצה שבהם היא באמצעות אקסל שהיה ונותר כלי קבלת ההחלטות הנפוץ ביותר בעולם, אך כיום אנו עדים לגל חדש של כלי BI המספקים חוויית תחקור נתונים מתקדמת למשתמש שאינו מומחה יחד עם הורדת התלות באנשי IT ותשתיות.
כלי Self Service BI נפוצים:
בעוד שבין הכלים השונים יש הבדלים דקים ביכולות, בהיבט העלות (רשיונות תוכנה+ התשתית הנדרשת), קלות פיתוח וגישה אינטואטיבית- ההבדלים מהותיים.
מכון המחקר גרטנר (ממכוני המחקר המובילים בעולם) מדרג את פלטפורמות הBI השונות במבחן המוכנות ויכולות הפלטפורמה. הנקודות באדום הוא המיקום בדוח 2016. שווה לעקוב אחרי ההתפתחויות בתחום. זו זירה חמה ועתירת טכנולוגיה.
על פי הדוח הזה נראה שמיקרוסופט ישארו מובילים ודומיננטים בזירת הכלים לקבלת החלטות גם בעידן שאחרי אקסל.
ישנם עקרונות שונים בעבודה בעזרת בינה עסקית בשירות עצמי (ssbi) – עקרון מרכזי אחד הוא שימוש בארכיטקטורה המקיימת:
- אמת ארגונית אחת – הצגת מידע עדכני תוך שמירה על תאימות מספרים ביחס למקורות הנתונים
- יכולת יצירת ניתוחים ותצוגות אינפוגרפיות המספרות את הסיפור של העסק, בקלות.
- הנגשה למשתמשי קצה – בהתאם לצורך העסקי ורמת הרשאה לצפיה.
במערכות המאפשרות למשתמשים לבנות בעצמם תצוגות ודוחות חשוב להקפיד על תשתית מתאימה שתשמר את הגדרות האבטחה- Security (למי מותר לגשת? לאיזה מידע? באיזה רמת פירוט?) יחד עם נגישות וגמישות.
עניין חשוב נוסף ב-SSBI הוא להפוך את המידע לזמין למשתמש קצה, במטה ובשטח. מערכות SSBI מסוימות מעניקות כלים המתיימרים להיות פשוטים לתפעול, אך הם לא. שווה להתנסות בכלים בטרם רכישת רשיונות ו/או שרתים.
למה אתה צריך את זה?
אם אתה מנהל שרוצה לקבל את המידע הרלוונטי להחלטה הבאה, בכוחות עצמך, בקלות ובחכמה, אתה צריך כלי Self Service BI. ייתכן שאתה יודע איך לחלץ אותו אבל זה לוקח הרבה מזמנך היקר גם כך. יכול להיות שאתה דוקא מאוד טכני, שאתה מצליח להוציא בדיוק את המידע שאתה זקוק לו ואתה עושה זאת בקלות וביעילות ואתה מצפה גם ממנהלי הכספים שלך את אותם הביצועים אך הם פחות מוצלחים בשליפת הדאטה או בהצגתו. במקרה כזה אתה ודאי מעסיק, או שואף להעסיק אנליסטים כדי שיוציאו לכל מי שצריך בארגון את הדוחות הנחוצים בזמן.
איך זה יכול לחסוך לך כסף?
עלות שכר של כלכלן/ מפתח BI עומד בישראל 2017 על כ- 15-20 אלף ש"ח בחודש. נניח כי חברה של 100-200 עובדים זקוקה לצוות של כשני כלכלנים-אנליסטים, קרי, עלות של כ250 אלף ש"ח לשנה. שימוש במערכת SSBI כגון מיקרוסופט Power Bi תאפשר לחסוך מחצית מכח האדם לנושא בעלות של כ 50-100 אלף שח בשנה הראשונה וכשליש מזה בשנתיים הבאות.
יוצא מזה שארגונים קטנים-בינוניים יכולים לחסוך עשרות ומאות אלפי שקלים בשנה מהמעבר לניתוח נתונים בכלי Self Service BI. נוסיף לזה את העובדה שכלים טובים יעזרו למקד את הפעילות העסקית, כך שהרווח הוא כפול.
אז איך נראה Self Service BI?
במיוחד בשבילכם, דוגמה מהממת ליצירת דשבורד מ0 ל100 בעזרת מיקרוסופט Power BI.